רפואה סינית-רקע

רפואה סינית-רקע
רפואה סינית-רקע

הרפואה הסינית היא תורת ריפוי ודרך חיים, אשר מסתכלת על הגוף ועל הנפש כאחד.

הידע והניסיון הצטברו במשך אלפי שנים, רפואה זו צמחה מתוך התרבות והפילוסופיה הסינית.

עדויות ראשונות לעיסוק ברפואה זו נמצאו מלפני 5000 שנה על ידי ארכאולוגים באזור הגבול של סין ומונגוליה. אבנים בצורת מחטים.  בימי שוללת שאנג לפני 3000 שנה התגלו עצמות שעל גבן תועדו כעשרה סוגים שונים של מחלות שונות ושיטות ריפוי.

בימי שושלת צ'ין יצאה לאור הקלאסיקה, שנחשבת אבן היסוד של הרפואה הסינית "ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" (305-204 BC). הספר מרכז את כל הידע שהצטבר עד אותה תקופה. הוא מתעד את שיחותיו של הקיסר הצהוב עם שריו ויועציו, הוא מכיל ידע רב על תזונה, דרך חיים ומניעת מחלות.

בעבר בסין, תהליך ההכשרה של מטפל נמשך 15 שנה. בשנים אלה הוא למד את השפעת מחזור הטבע על גוף האדם, פיזיולוגיה של אברי הגוף, טכניקות אבחנה שונות והתמחות קלינית אצל המורה שלו.

הרפואה הסינית התפתחה ושגשגה עד שנת 1912- סוף עידן הקיסרות בסין.

תחת השפעת המערב, סין החלה לעבור תהליך של התחדשות ושינוי. התרבות החלה להעלם, טקסטים איבדו מערכם, ויחד עם כל זה הרפואה הסינית איבדה ממעמדה ואת מקומה מתחילה לתפוס הרפואה המערבית. בשנת 1966 החלה המהפכה התרבותית בסין, מהפכה שחרטה על דיגלה את מחיקתה הסופית של תקופת הקיסרות. במהפכה זו,  בין היתר, סולקו ונטבחו כמעט כל הרופאים שעסקו ברפואה הסינית העתיקה ונשרפו ספרים הקשורים לרפואה הסינית.

מעשה קיצוני זה הביא את סין למחסור חמור ברופאים ובידע רפואי.

מצב זה גרם למאו לגייס את כל הרופאים שנשארו בסין כדי להקים מחדש את הרפואה הסינית ולהגדיר אותה כ"אוצר לאומי".

הכניסה של הרפואה הסינית למערב

הפורטוגלים היו הראשונים מאה ה- 16 שנחשפו והביאו את הרפואה הסינית למערב.

באנגליה, גרמניה, הולנד ובצרפת היו כמה עדויות בספרי רפואה על יעילות הדיקור סביב 1700-1800.

ב- 1971 ביקר נשיא ארה"ב, ניקסון בסין. כתב אמריקאי מהניו יורק טיימס, שליווה את הביקור, אושפז בבית החולים בשל דלקת בתוספתן. בבית החולים הוא עבר טיפולי דיקור על מנת לטפל בכאבים שהיו לו. כשהוא חזר לארה"ב לאחר מכן הוא פרסם כתבה בעיתון "ראיתי את העבר, והוא אומנם פועל".

פרסום זה הכניס לתודעת המערב את הרפואה הסינית.

ב 1998 פורסם בעיתון הרפואי (Jama -The journal of American medical association) מסקנות וועדה של  NIH  הדנה בנושא הדיקור. הוועידה הורכבה מקרוב ל 30 מומחים בתוחמים שונים, ועל השולחן הוצגו מחקרים ומאמרים מה- 30 השנים האחרונות.

בוועידה נאמר, שתועלת הדיקור היא חזקה כמו הרבה תרופות מערביות שונות. תופעות הלוואי של הדיקור הן נמוכות מאוד ובד"כ נמוכות מהטיפול הקונוונציונלי.

הדיקור יעיל למצבים רבים כמו: בחילות, הקאות, שיקום לאחר שבץ, כאבי ראש, בעיות במחזור האישה, טניס אלבו, פיברומיאלגיה, כאבי גב, תסמונת התעלה הקרפלית ועוד.

כיום, בישראל, הרפואה הסינית נמצאת בתנופה גדולה. הטיפול קיים במסגרת של בתי חולים רבים בארץ וכן בכל קופות החולים. אלפי אנשים פונים לרפואה הסינית, במסגרות שונות, על מנת למצוא פיתרון לבעיותהם.

אולי יעניין אותך: