
תוכן עניינים
אנחנו רגילים מגיל צעיר בטיולים בשדות, במחנות הטבע, להיזהר מצמח הסרפד שכן הוא גורם לצריבה בעור ולגירודים. אך לצמח זה קיימות גם סגולות רפואיות חיוביות שיכולות להועיל לנו. הצמח שמופיע כבר במקרא הוא בעל סגולות רפואיות מפתיעות שכדאי להכיר.
מיהו הסרפד?
סרפד הוא למעשה שם כולל לכארבעים סוגי צמחים, רובם גדלים בצורת שיח ובארצנו אפשר למצוא ארבעה זנים של סרפד. תכונתו הבולטת של הצמח היא הצריבה שחשים כאשר באים אתו במגע, אך למעשה הסרפד נחשב לצמח מרפא כבר מאות שנים והוגדר כחלק ממזונות העל הידועים בסגולותיהם הבריאותיות.
התכונה הצורבת במגע שמורה רק לעלים הטריים. בצורתו המיובשת התכונה הזאת נעלמת.
היכן גדלים סרפדים?
הסרפד גדל במקומות בעלי אקלים ממוזג ולכן בצפון הארץ ובמרכזה יהיה קל יותר למצוא אותו. הסרפד הוא צמח בר וגדל כמעט בכל מקום, בחצרות בתים, בשדות ובשטחים פתוחים. הסרפד נובט בסתיו ומגיע לשיאו בתחילת החורף ואפשר למצוא אותו עד תחילת הקיץ כאשר מתחיל מזג האוויר להיות חם באופן משמעותי. סוגי הסרפד שאפשר למצוא בארץ הם הכדורי, הצורב, הקרומי והחולה.
השימוש בצמח סרפד
סגולותיו הרפואיות והייחודיות של הסרפד ידועות כבר אלפי שנים והוא יעיל נגד כאבי שרירים ומחלות רבות ושונות, לצרכי הרפואה משתמשים בכל חלקי הסרפד (עלים, שורש, זרעים). ריכוז המינרלים והוויטמינים הגבוה בסרפד מקנים לו את התואר מזון-על. בעזרת קצת ידע אפשר לעשות מגוון רחב של שימושים בצמח הסרפד גם בבית וליהנות מהיכולות של צמח מופלא זה.
עוד מיתרונותיו של הסרפד הוא פעולה של ניקוי רעלים, טיפול בדלקות שתן, תוספת ברזל טבעית, יעיל לאלרגיות ולקשיי נשימה, דלקות במעיים ואגירת נוזלים. הסרפד גם עוצר דימומים וממריץ את זרם הדם, מחזק את שורשי השיער ומסייע בתופעת של בלוטת הערמונית בשל תכונותיו המשתנות. לנשים מיניקות יסייע הסרפד לתגבור משק החלב.
השימוש בסרפד
הסרפד נמצא יעיל ביותר למטרת חיזוק ולטיפול בבעיות רבות ונטורופתים רוקחים ממנו תרופות ומשחות לטיפולים בבעיות מגוונות. הוא מסייע לחיזוק עצמות השלד והשיניים, שומר על ניקיון הכליות וחיזוק מערכות הגוף באופן כללי. בחליטת עלי הסרפד אפשר להשתמש לשטיפת השיער וזאת כדי לסייע במקרים של נשירה והימצאותם של קשקשים. שתיית חליטת עלי סרפד יבשים פעמיים ביום במשך חודש ימים תחזק את הגוף באופן משמעותי.
גם במטבח אפשרי להשתמש בסרפד ולחזק את הגוף באמצעות פעולה זו. חלקים מסוימים של סרפד ידרשו בישול, חלקים אחרים יש ליבש ומקצתם ניתנים לאכילה כמות שהם. בעת קטיפת הסרפד חשוב ביותר להשתמש בכפפות כדי להימנע מתחושת הצריבה.
את עלי הסרפד אפשר לחלוט ולשתות וזאת לקבלת כל הערכים התזונתיים הטמונים בו, או להוסיף עלים קצוצים למרק. את נבטי הסרפד אפשר לאכול בצורתם הטבעית, הם אינם צורבים ומומלץ להוסיפם לסלט טרי. עוד אפשר מעלי הסרפד להכין קציצות, פשטידה, חביתה עם עלי סרפד במקום עלים ירוקים אחרים שרגילים לבשל איתם כמו תרד למשל.
מבחינה רפואה סינית
לסרפד יש איכות קרירה ויבשה.
הוא יודע לחזק את הדם ומצויין לבעיות במחוזר האישה: תסמונת קדם וויסתית, חולשה אחרי הווסת, ווסת חלשה וארוכה, דימומים לאורך המחזור ועוד.
תכונה נוספת היא ייבוש לחות: כאבי גב תחתון, הפרשות גניטליות, בעיות שתן, דלקות פרקים ועוד
עוד על רפואה סינית